Citat

Författare

Janique Svedberg

Janique bor i New York sedan 28 år och 2010 var hon en av de svenska New Yorkfruarna i TV3.

Hon väste upp på Hisingen i Göteborg, i en bohemisk familj där föräldrarna gav en fri uppfostran. Janique beskriver det som en rolig familj, men med mörka sidor hon inte hade inblick i. När Janique var 11 år begick hennes mammas självmord med hjälp av alkohol och tabletter.

Här startade Janiques verkliga problem och behov av att döva sin smärta och känsla av skuld. Samma dag som mamman tog sitt liv hade Janique sagt att hon hatade sin henne. Detta fick henne att till för bara sju år sedan tro att mammans död var hennes fel. Så till den grad att hon åren efter mammans död var rädd att hamna i fängelse om hon talade om sin skuld.

Så i stället för att vända sig till andra började hon att skada sig själv. Till att börja med genom att skära sig, men med tiden även med sex, alkohol och droger. Hennes mammas öde var på väg att bli hennes eget.

Men istället för att i en tillspetsad situation svälja de 200 tabletter hon hittat i sin handväska valde hon att läggas in på rehab.

Samtidigt som Janiques liv var fyllt av smärta levde hon ett utåt sett glamouröst liv. Under sin utbildning till dansare på Balettakademien fångades hon upp av bandet kring Bruce Spingsteen och drogs ut i världen. Hon blev en av körsångarna och dansarna i Kid Creole and the Coconuts. Virveln svepte henne vidare i ett jetsetliv bland världsstjärnor som Mick Jagger och Prince. Ett liv hon fick kliva av för att överleva.

Nu arbetar Janique med missbruksfrågor och föreläser om alla slags destruktiva beteenden via sitt företag Road To Recovery med kontor i New York, Los Angeles, Stockholm och Dubai. Hon driver också en privat praktik i New York där hon specialiserat sig på destruktiva beteenden som drog- och alkoholmissbruk, medberoende, sex och självskador.

Böcker:
Blod, droger och rock´n´roll

Janique Svedberg

Janique Svedberg
Foto: Florence Montmare
Hämta pressbild