Citat

Författare

Stina Stoor

Stina Stoor som är född 1982 bor i barndomsbyn Balåliden utanför Bjurholm. Hennes skrivande är förankrat i det västerbottniska språket och i det samiska ursprunget.

I juni 2015 släpps novellen Sky blue och maskrosljusen, en ljudsingel från en låst avdelning. Och i augusti 2015 släpper Norstedts förlag hennes första novellsamling ”Bli som folk”.

2013 vann hon Sveriges Radios novellpristävling med novellen Gåvan, som var en av tolv specialbeställda radionoveller. Motiveringen löd: ”För att hon i sin egensinniga prosa med djup omsorg och detaljskärpa gestaltar människor och miljöer som i sin närmast fysiska närvaro etsar sig fast i läsarens minne.”

2013 kom också Stina Stoors tredje novell, Ojura, ut på Novellix förlag.

År 2012 vann Stina Stoor Umeå novellpris med sin novell För vår del med motiveringen: "För att hon i sin egensinniga prosa med djup omsorg och detaljskärpa gestaltar människor och miljöer som i sin närmast fysiska närvaro etsar sig fast i läsarens minne."

Ledda av Stina Stoors sparsmakade, lakoniska språk bekantar vi oss med den slutna avdelningen. Iakttagelserna är exakta, lyhörda och samtidigt lågmält humoristiska. Utflykterna i tillbakablickar ökar nyfikenheten på varför berättelsens jag hamnat här.

Stina Stoor är född 1982 och uppväxt utanför Bjurholm i Västerbotten. Idag bor hon i det samiska samhället Karasjok i Nordnorge.


“Rummet saknar gardiner och fönstren saknar handtag. Väggarna är vita men skuggor av kroppar syns längs våra sängar. Sovsmuts där hud har nuddat förr. Fukten från fallfärdiga människor har satt sig in i allt här. Hamnat. Sugits upp som. De två sängarna har väl alltid, sådär, vid var sin vägg kan man tänka. Som nu.
 Vi har varsin garderob också. Hennes är full, ja överfull, men min är tom. Jag har inte ens en handväska med mig. Inga ombyten, och inte en slant. Kastade telefonen från en bro som hade särskilda cykelbanor på sidan om och räcken emellan. Jag stod och valde ett tag, om jag skulle kasta åt ena eller andra hållet. Men det fanns ju ingen garanti för att nån skulle köra mitt på den eländiga tingesten, så vattnet fick det bli. Det sa inte ens plask. Ingenting. Den bara sjönk.”


SAGT OM NOVELLEN:
"Idag blev jag golvad av Stina Stoors novell och föreslår henne och hennes verk till priset. Novellen var underbar och den norrländska tonen och språkbildningen fick mig att tänka på Sara Lidman."
Lyssnarröst från novelltävlingen på Sveriges Radio

Böcker:
Sky blue och maskrosljusen

Stina Stoor

Stina Stoor
Foto: Nasti Roots
Hämta pressbild