Citat

Böcker

Trollkarlen från Oz

Generationer av barn har fascinerats av fantasilandet Oz. Där finns goda och onda häxor och där finns trollkarlen, som ingen får träffa, men som har störst makt av alla. Men hur tar man sig dit? Ja, inte ens Dorothy, som ändå kom dit, vet inte riktigt hur det gick till. Och framför allt inte hur hon ska ta sig hem igen. Kanske kan trollkarlen hjälpa henne?

År 1900 skrev L Frank Baum den första boken om landet Oz Trollkarlen från Oz. Den kom att följas av en lång rad böcker om det fantastiska landet och blev film redan 1939.

Farbror Henry satt på tröskeln och såg oroligt upp mot himlen, som var gråare än vanligt. Dorothy stod i dörren med Toto i famnen och såg också upp mot himlen. Tant Em diskade. Norrifrån hörde de vindens låga klagande tjut, och farbror Henry och Dorothy kunde se hur det långa gräset bugade sig för den annalkande stormen. Men stormen är en cyklon och den lyfter huset där Dorothy bor. Dorothy och hennes hund Toto färdas länge genom luften.

Till sist landar huset i landet Oz där goda och onda häxor har makten och där den mäktigaste av alla är Trollkarlen i Smaragdstaden. För att kunna komma hem igen måste Dorothy ta sig till Trollkarlen en lång och farofylld färd genom landet Oz. På vägen möter hon Fågelskrämman som saknar hjärna, Plåtman som saknar hjärta och Lejonet som saknar mod. De vill alla följa med till Trollkarlen, ty Fågelskrämman vill ha en hjärna, Plåtman vill ha ett hjärta och det fega Lejonet vill ha mod.

Faror och äventyr svetsar samman den lilla gruppen som till sist når Smaragdstaden. Men för att få vad de önskar måste de ut på en ny farofylld resa.

Följ de fyra vännerna på deras äventyrliga färd genom landet där allt kan hända och händer!

Trollkarlen från Oz

Författare: Frank L. Baum
Uppläsare: Ingemar Nygren
Översättare: Sam J Lundwall
Antal CD: 4
Återförsäljare: