Citat

Böcker

Möss och människor

De skönaste planer, de må vara uppgjorda av möss eller människor, går ofta om intet, säger Robert Burns i sin dikt som gett namn åt John Steinbecks mästerliga lilla roman om de två kringvandrande lantarbetarna Lennie och George.
Lennie är stor som ett hus och stark som en oxe, men har förstånd som ett litet barn. George får vara hjärna för dem bägge. De behöver varandra och har en gemensam dröm om en egen gård där de får bestämma över sina liv och sitt arbete. Ständigt får George berätta om deras dröm för Lennie och ständigt får han försöka hindra Lennie från att ställa till det för dem. Lennie älskar möss, men kan inte låta bli att krossa dem när han klappar dem. På samma sätt älskar han allt som är mjukt och lent och fint - även hundvalpar, klänningar och vackert lockigt hår. När hans stora händer väl får hålla i något så fint kan de inte släppa greppet.
Kniporna vännerna hamnar i tvingar dem därför på vandring från gård till gård i ett hårt och depressionsdrabbat Kalifornien. Till dess deras vänskap ställs mot ett allt för tungt faktum ...


Klicka här för att läsa mer om Möss och människor.

Möss och människor

Författare: John Steinbeck
Uppläsning: Helge Skoog