Citat

Författare

Rose Lagercrantz

Rose Lagercrantz skriver böcker för både barn och vuxna. Hennes första bok utkom 1973. Hon är mest bekant för sina böcker om Metteborg och boken FLICKAN SOM INTE VILLE KYSSAS som belönades med Augustpriset 1995.

Rose har själv läst in en rad av de böcker som Tundell Salmson audio givit ut, och hon läser med en alldeles särskild och humoristisk ton som stämmer väldigt fint ihop med böckernas eget tonläge som är underfundig, med blick för det fantastiska och lågmält komiska i det till synes vardagliga.

Förutom Augustpriset har hon för sina barnböcker belönats med Astrid Lindgrenpriset, Heffaklumpen, Nils Holgerssonplaketten och andra utmärkelser.

Många av hennes böcker är översatta, bland annat till tyska, koreanska, japanska, italienska och ryska.

Först skrev Rose för barn, sedan för vuxna; nu skriver hon för både och.
- Helst ska det handla om människor som klarar det - kriget eller kärleken eller något annat som man egentligen inte klarar. Livet. Och det måste ha hänt på riktigt. På något vis. Eller kunna hända i alla fall. Annars är det meningslöst. Att skriva är en personlig angelägenhet, något som inte angår andra utom dem som tycker att det här angår just dem.”

I en rad av sina böcker för barn har hon samarbetat med Eva Eriksson som givit karaktärerna liv med sina fantastiska illustrationer.

Böckerna om Dunne i kronologisk ordning:
Mitt lyckliga liv
Sist jag var som lyckligast
Mitt hjärta hoppar och skrattar
Livet enligt Dunne
Vi ses när vi ses

Fler böcker för barn:
Julsagor
Barnvakten

Böcker för vuxna:
Om man ännu finns

Rose Lagercrantz

Rose Lagerqrantz
Foto: Jenny Salmson
Hämta pressbild

Läs mer om Rose Lagercrantz.