Citat

Uppläsare

Tomas von Brömssen

Tomas von Brömssen gick ut scenskolan i Göteborg 1969. I början av 1970-talet spelade han med Unga Teatern i Malmö och medverkade i några TV-produktioner, bland annat Hemkomsten med Georg Rydeberg. Han återvände till hemstaden 1973, och blev därefter engagerad vid Göteborgs stadsteater 1974-78 samt vid Folkteatern i Göteborg från 1978.
von Brömssen blev 1976 riksbekant genom rollen som skrothandlaresonen Herbert i TV-serien Albert & Herbert med Sten-Åke Cederhök.
von Brömssen har gjort en lång rad roller på Folkteatern i Göteborg. Han har varit cirkusclown och gjort barnprogram som Bulleribock och Harry & Larry. Han medverkade 1986 i revyn Jubel i busken med Sten-Åke Cederhök och Sonya Hedenbratt på Lisebergshallen, en succé som även gick ut på folkparksturné och avslutades på Berns i Stockholm 1989.

År 1990 satte von Brömssen upp sin första egna revy, Tomas revy, på Lisebergsteatern. Föreställningen spelades för utsålda hus i två år och fortsatte därefter på Folkan i Stockholm och Chat Noir i Oslo.
von Brömssen tilldelades 1995 utmärkelsen Årets göteborgare.

På film har von Brömssen bland annat medverkat i Mannen från Mallorca, Mitt liv som hund och Hela härligheten. Han fick en guldbagge för sin roll i Bo Widerbergs Lust och fägring stor 1995. Han blev även guldbaggenominerad i kategorin Bästa skådespelare 1987 för sin roll i Ormens väg på hälleberget (film).

Ljudböcker där Tomas von Brömssen medverkar:
Pojkjäveln av Aino Trosell

Shanti Roney